dimarts, 5 d’agost del 2014

Víctimes encara desprotegides

 Ai, senyor, és que no puc tenir unes vacances tranquil.les eh!, cada any passa el mateix, sempre hi ha alguna cosa que en fa revenir i quedo fatal, per què m'acomiado molt cerimoniosament i després, PAM i PATAPAM una notícia, són blocances interruptus, i així no anem bé. Encabat torno com si no hagués marxat i desprestigiada per la meva poca seriositat.

Però bé.... avui la notícia s'ho val.
............



publicat a l'ara.cat - 05 d'agost de 2014


Víctimes encara desprotegides

L’ONU condemna Espanya per no protegir una nena del seu pare, que la va matar i es va suïcidar

L’Andrea tenia només set anys quan el seu pare la va matar i després es va suïcidar. Era el 24 d’abril del 2003. Quatre anys abans la seva mare, Ángela González, havia fugit de casa amb la seva filla víctima de maltractaments. Però els assetjaments i la violència van continuar tot i haver abandonat el seu marit, Felipe Rascón. González va decidir buscar protecció per a ella i la seva filla als tribunals: va sol·licitar, entre altres qüestions, que el règim de visites de la seva filla amb el maltractador fos vigilat. Però tot i les més de 30 denúncies presentades, la justícia va permetre que el règim de visites de la menor amb l’agressor fos sense vigilància. I en una d’aquestes visites Rascón va assassinar amb tres trets l’Andrea en un xalet d’Arroyomolinos (Madrid).
González va decidir llavors emprendre una lluita judicial que ha durat més d’una dècada. Exigia que la justícia assumís part de la seva responsabilitat patrimonial en la mort de l’Andrea. Però totes les instàncies espanyoles, fins i tot el Tribunal Constitucional, li van tancar les portes. Tot i no creure ja en la justícia, no es va donar per vençuda i va recórrer a l’ONG Women’s Link Worldwide. I, finalment, deu anys i nou mesos després de la mort de la seva filla, el viacrucis judicial s’ha acabat.
El Comitè de les Nacions Unides per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW, sigles en anglès) ha condemnat Espanya per no haver actuat de manera diligent per evitar la violació dels drets de González i la seva filla. En el seu dictamen, el comitè explica de manera contundent que la negligència dels agents estatals va propiciar la mort de la nena. Per això, condemna l’Estat per no haver protegit la mare, no haver castigat el maltractador, no haver investigat el cas i no haver indemnitzat la mare.
Ara la condemna obliga Espanya a reparar-ho de manera adequada i a indemnitzar integralment González. Però, sobretot, exigeix que es prenguin “mesures adequades i efectives perquè els antecedents de violència de gènere siguin tinguts en compte en el moment d’estipular els drets de custòdia, de manera que no es posi en perill la seguretat de les víctimes de violència de gènere, inclosos els fills”.
La sentència del comitè de l’ONU recorda que, per molt que hi hagi voluntat política per reconèixer la violència de gènere i posar-hi fi-com la llei del 2004-, també calen mesures per acabar amb costums i pràctiques dels jutges, fiscals, treballadors socials i altres agents socials. “La decisió del comitè CEDAW reconeix que els estereotips de gènere afecten el dret de la dona a un procés judicial imparcial, cosa que en el cas de l’Ángela la va col·locar a ella i a la seva filla en una situació de vulnerabilitat”, assegura Paloma Soria, advocada de Women’s Link. Per l’ONG, els estereotips són el fet que molts agents socials considerin que la dona s’inventa o exagera els maltractaments per tenir un millor divorci o bé tota la custòdia.
La protecció del menor
El cas de l’Ángela planteja una pregunta molt sensible: ¿un maltractador pot mantenir els seus drets com a pare? L’ONG Women’s Link assenyalava ahir a l’ARA que no havia rebut cap resposta directa del govern espanyol. Tot i això, el ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, dirigit per Ana Mato, va enviar ahir un comunitat en què recordava les mesures que s’estan prenent per protegir els menors en els casos de violència de gènere. L’Andrea, per exemple, va demanar moltes vegades no reunir-se amb el seu pare, però va prevaler la decisió del jutge. Després de conèixer el veredicte de l’ONU, González es va mostrar satisfeta. “Després d’onze anys de buscar justícia, hi ha un pronunciament que es converteix en una oportunitat perquè cap més dona i cap més nena hagin de passar per això”, va subratllar.
Troben morta una dona a Oriola amb cops al cap
Una dona d’uns 40 anys va ser trobada morta ahir al seu domicili d’Oriola (Baix Segura, País Valencià) amb cops al cap produïts per un objecte contundent. Tot apunta que el presumpte autor dels cops és el seu company sentimental i que es tracta d’un nou cas de violència masclista. Segons la Policia Nacional, no existien denúncies anteriors per presumptes maltractaments de la parella. Els agents van trobar el cos de la dona al migdia al seu domicili, situat al barri Caputxins d’Oriola. Però, segons fonts pròximes al cas, la dona ja feia temps que era morta. “Encara que els fets van passar dissabte, va ser ahir quan el presumpte homicida va confessar els fets telefònicament a un familiar de la víctima”, segons va detallar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Fonts municipals van explicar que va ser la cunyada de la víctima la que va alertar el 112.
També ahir, a la ciutat andalusa de Granada, la Policia Nacional va detenir un altre home, de 35 anys, amb antecedents, per haver tancat la seva exparella durant dos dies en un edifici abandonat. L’individu tenia en vigor dues ordres d’allunyament per denúncies anteriors de la víctima de la retenció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada