diumenge, 15 d’abril del 2012

PROUST ENAMORADO


PROUST ENAMORADO
William C. Carter
Traducció: Ramón González Férriz
Belacqva/documentos
Barcelona 2007
264 pàgines + notes


Aquest llibre és un itinerari al voltants dels amors de Marcel Proust, l’autor de la magnífica i monumental obra A LA RECERCA DEL TEMPS PERDUT.

Com la homosexualitat de Marcel Proust no és cap secret, i hores d’ara ja no presenta cap ambigüetat, aquest volum té la virtud de no fer safreig i consignar allò que documentalment està probat així com els comentaris de diversos testimonis, tot i que de vegades l’autor, Carter,  es permet de fer alguna conjectura pròpia de la qual se’n podria prescindir per falta de rigor.

Alhora que se’ns explica l’itinerari amorós de Proust també se’ns expliquen els diferents models d’on M.P. va extreure el perfil dels seus personatges per a l'obra A LA RECERCA DEL...., no obstant no és l’únic llibre que fa aquesta semblança, és a dir que per aquells que han llegit l’obra de Proust, els ha agradat i han reseguit la seva gènesi, aquest llibre fa una minsa aportació, però tot i així els devots l’han de llegir, si més no per fer memòria.

També pot passar que aquelles persones que no hagin llegit A LA RECERCA DEL..... i desprès d’aquesta lectura els vingui de gust saber que aplega aquesta obra que fa que tothom que la llegeix conservi un record inesborrable i consideri, com és el que cas d’aquest bloc....... i desprès de Proust, què llegeixo?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada