dijous, 30 d’agost del 2012

EL GATO Y OTROS CUENTOS


EL GATO Y OTROS CUENTOS
Juan García Ponce
Fondo de Cultura Económica
Lecturas mexicanas
Mèxic D.F. 1984
153 pàgines


Aquest llibre el va consignar el meu amic Juan Pablo del bloc Cuchitril Literario i com li va donar una bona qualificació li vaig demanar me’l deixés.

Abans d’anar directament al llibre, avui, i sense que serveixi de precedent, farem una brevíssima nota introductòria de l’autor.

Juan García Ponce (Mérida, Yucatán 1935 -  Mèxic D.F. 2003), va conrear gairebé tots els gèneres literaris: teatre, poesia, contes, assaigs, novel.la;  també va ser traductor entre d’altres de Marcuse i guionista de cinema, a més a més de dirigir i col.laborar en diverses revistes mexicanes. Tot i que aquest bloc no és gaire procliu a entrar en dades estrictament personals, potser sí cal comentar que l’any 1967, amb 35 anys, li van diagnosticar esclerosi múltiple i sis mesos de vida, el primer pronostic es va complir però no pas el segon, ja que tot i la malatia encara va viure 36 anys més.

Quan llibre, García Ponce mostra una prosa exhuberant, rica en descripcions sense caure mai en el detall avorrit, i tot i la brevetat del llibre, els sis contes són d’una intensitat i sensibilitat prou concentrada que demana del lector que prengui la mateixa actitud danvat la lectura. Pel que fa a les històrires, totes elles són prou inquietants.

Solament per acabar de reblar aquesta entrada, comentar-los que, sovint hi ha qui tracta de definir la frontissa entre l’erotisme i la pornografia, qui vol definir què és l’erotisme, fins i tot s’han escrit tractats filòsfics sobre el tema, doncs bé.... l’erotisme pròpiament el troben en un parell de contes d’aquest llibre, ben senzill.

Els deixo l’enllaç del comentari que va fer Juan Pablo a Cuchitril Literario.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada