dimecres, 23 de novembre del 2011

CARTA DE PHILIPP LORD CHANDOS A FRANCIS BACON


CARTA DE PHILIPP LORD CHANDOS A FRANCIS BACON
Hugo von Hoffmannsthal
Traducció Jordi Llovet

L’ESCRIPTURA COM A ESPAI ESPIRITUAL DE LA NACIÓ
Hugo von Hoffmannsthal
Traducció Joan de Sola

Pròleg: Claudio Magris, traducció Jaume Vallcorba

Quaderns Crema
Barcelona 2007
75 pàgines


En el món de l’òpera, Hugo von Hoffmannsthal és "EL" llibretista de Richard Strauss, per qui va escriure, si la memòria no em falla, sis llibrets.

Però si Hoffmannsthal va a arribar a ser el llibretista d’Strauss és perquè prèviament tenia una carrera literària que l’avalava.

Hoffmannsthal va publicar CARTA DE PHILIPP LORD CHANDOS A FRANCIS BACON a la revista Berliner Literaturzeitschrift, i fa un exercici de literatura situant l’emissió de la carta en el s.XVII,  utilitzant recursos estilístics d’aquella època amb molt bon gust i amb profund coneixement de la tècnica, alhora, també és una reflexió sobre la paraula i la seva utilitzat i també sobre el seu malbaratament. En aquesta reflexió Lord Chandos li fa saber al seu interlocutor, Francis Bacon, els motius pels quals ha decidit no escriure cap més llibre.

“....fins i tot en les converses familiars i trivials se’n van fer tan dificultosos aquells raonament que la gent sol expressar d’una manera despreocupada i amb la seguretat d’un sonàmbul....”

Pel que fa a L’ESCRIPTURA COM A ESPAI ESPIRITUAL DE LA NACIÓ, recull una conferència que Hugo von H. Va fer a la universitat de Munic l’any 1927 per encàrrec de l’Associació d’escriptors Die Argonauten i la Societat Goethe i que posteriorment va publicar en forma de llibre. I aqui Hoffmannsthal fa una reflexió del paper de l’escriptura com a orientadora de la societat, i del paper que hi tenen les generacions futures, evidentment les seves reflexions incideixen en la literatura alemanya, però són atemporals poden ser perfectament desubicades i servirien per a la literatura de qualsevol altre país

Si decideixen llegir-lo no passin per alt el pròleg de Claudio Magris que ells mateix ja és tot un exercici sobre literatura.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada