dilluns, 21 d’abril del 2014

LA REPÚBLICA DE LAS LETRAS


LA REPÚBLICA DE LAS LETRAS
Marc Fumaroli
Traducció: José Ramón Monreal
Acantilado
Barcelona 2013
403 pàgines


Si cap de vostès vol saber que vol dir ser “un home del renaixement” han de llegir aquest llibre.

La República de les Lletres no era “una” sinó vàries, que van néixer en el decurs dels segles XVII i XVIII, principalment a Itàlia, França i nord d’Europa, i per entendre’ns, se’n diu República a les trobades que feien homes interessats per les lletres, però no solament per les lletres  ja que eren homes curiosos interessats per totes les humanitats i que en aquestes trobades compartien coneixement i experiències.

Aquestes, diguem-ne societats, eren de caire transversal, ja que tot el que una persona era en la seva vida quotidiana quedava fora i esdevenia un estudiós entre els altres, però bé dir això no es dir gaire cosa, honestament, doncs en aquest estudi de Marc Fumaroli troben homes que van dedicar temps i fortuna només a fomentar el Coneixement.

Interconnectades, qui era membre d’una d’aquestes Repúbliques tenia accés, si viatjava, a la resta, on era molt ben acollit. L’autor també mostra la seva gradual desaparició i les seves causes

Ara bé, dit això, haig d’admetre que de la quantitat de noms que hi surten, servidora només en coneixia un parell, sí-sí, un parell, que fa palés el meu total desconeixement, que fins i tot frega la ignorància, d’un període i d’un moviment (digue-m’ho així) prou important.

Llibre realment molt interessant que ha despertat la curiositat d’aquest bloc per saber-ne més.

Hauran observat que solament parlo d’homes, doncs de dones només en troben dues que van poder organitzar el seu propi cercle, no cal comentar res més. 

Ben traduït.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada