dilluns, 3 de febrer del 2014

THOMAS BERNHARD

CORRESPONDÈNCIA
Thomas Bernhard / Siegfried Unseld

Selecció i traducció: Miguel Sàenz
Cómplices editorial
Barcelona 2012







                                                  


Siegfried Unseld va ser l'editor de Thomas Bernhard fins la mort de l'autor.

Els reculls de correspondència solen ser, no tots, cap el final de la seva lectura una mica avorrits per la reiteració de temes.

Aquest no se n'escapa, sobre tot el tema recurrent dels diners per part de Thomas Bernhard, que el descobrim sempre molt amoïnat pel tema monetari, queixós, exigent, desconfiat i també agraït, és a dir, un esser humà.

Però també troben un editor que prova de ser honest sense tenir pèrdues, també molt humà i amb uns criteris ètics que l'honoren i que aquí no desvetllaré.

S'apleguen en aquest recull la lluita de Bernhard amb Austria, la íntima i l'externa, la censura i les agressions cap a l'escriptor.

I finalment, la relació d'un autor amb el seu editor que ben bé podem imaginar que no ha variat amb els temps, és a dir, que les relacions entre autors/autores i editors/editores d'hores d'ara no deu ser gaire diferent.

Si m'ho permeten avui sí donaré un consell, abans de llegir aquesta correspondència llegeixen Bernhard, enamorint-se de la seva forma d'escriure i desprès descobreixin la persona, humana, potser massa humana, però llavors ja estaran atrapats per l'autor i el seguirant valorant.


                                                                                                       


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada