diumenge, 8 de setembre del 2013

MIKLOS BANFFY - LA TRILOGIA TRANSILVANA






LOS DÍAS CONTADOS
666 págines
LAS ALMAS JUZGADAS
528 págines
EL REINO DIVIDIDO
403 págines
(La Trilogia Transilvana)
Miklós Bánffy
Traducció: Eva Cserháti – Antonio Manuel Fuentes Gaviño
Libros del Asteroide
Barcelona 2010

Aquests tres llibres configuren el que s’anomena La Trilogia Transilvana i no es poden llegir per separat i s’ha de seguir l’ordre que va establir l’autor, si és vol copsar la situació hongaresa a les acaballes del s.XIX, doncs és seqüencial.

El període aplega les darreries de l’imperi austro-hongarès i abans de la Gran Guerra del ’14.

La trilogia aplega dues vessants, la política i la social, mostrades a través del protagonista: Bálint Abady, el qual en el primer llibre és un jove parlamentari sense gaire rellevància i en el darrer ja és un parlamentari escoltat. Socialment és comte i se’ns mostra com vivia la societat noble, però també com viuen els no privilegiats i tot allò que es cou en territoris apartats de la capital.

En la vessant política ens troben no solament les acaballes d’un imperi sinó també la seva centralitat despòtica (Viena) vista i viscuda des d’Hongria, el naixement dels nacionalismes eslaus, i per no ser exhausta, els diré que ens adonem que la recent guerra dels Balcans és fruït de l’odi de fa molts anys. Molt interessant. Transilvània va passà de ser Hongaresa a Romanesa.

La part social, també força interessant, se’ns mostra una classe social despreocupada que sotmet qualsevol acte parlamentari a les dates dels esdeveniments socials, és a dir, entre festa o cacera, acte parlamentari, fins que en el darrer volum amb la guerra ja imminent, aquesta societat benestant encara és força inconscient. L’autor també tampoc es descuida de posar una difícil història d’amor del protagonista.

En el decurs una descripció de Transilvània que mena de l’enamorament que l’autor sent pels paisatges del seu país, tot amb un llenguatge fi de segle, a estones força adornat.

Aquesta trilogia no demana presses, s’ha de llegir al ritme que marca l’autor, ritme del s. XIX.

M’ho he passat molt bé llegint aquesta trilogia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada