dilluns, 25 de maig de 2015

ELECCIONS

De mil a mil, en aquest bloc, fent treure el cap a Vicent Partal i els seus editorials a VilaWeb, ja que tot i el seu clar posicionament no li fa perdre el cap ni queda emmirallat i sap fer unes anàlisis prou encertades i sempre amb un tarannà esperançador, encara que de vegades aquí, en aquest bloc, no puguem compartir el seu optimisme. 

Això ve a tomb per què si encara no n'havíem tingut prou en quinze dies de campanya, ara en el decurs d'aquesta setmana ens hem d'empassar les posts eleccions, en forma d'analistes "mooooolt reconeguts", tertúlies "d'expeeeeeerts", etc...... així que servidora en el decurs d'aquest dies no llegirà diaris, la tele no cal per què no en tinc i es farà la sorda i evitarà qualsevol conversa sobre el tema sempre que pugui, però (i retornem a Vicent Partal), hem llegit la valoració de Vicent Partal i ens ha agradat. 

I si els fa mandra, espero que no, llegir-lo sencer, vagin directament al final.
.............

Llegit a Vilaweb 25 de maig de 2015

Vicent Partal

24.05.2015

Una nit històrica... i tres reflexions

 
1) L'independentisme manté la seua força però reobre la batalla per Barcelona

Després de la consulta popular sobre la independència i sobretot després del 9-N, Barcelona havia esdevingut la capital de l'independentisme. Guanyar a Barcelona era i és imprescindible per a guanyar al país el 27-S. I en aquest sentit aquestes eleccions han significat una frenada en sec, preocupant. Els partits independentistes segurament s'han cobrat la decepció per uns mesos incomprensibles de picabaralles i això ha estat molt ben aprofitat per Ada Colau, que ha substituït la voluntat de canvi que l'independentisme havia enarborat aquests darrers anys. 

Amb això hem tornat a obrir la batalla per Barcelona. Quatre mesos abans de les eleccions més importants de la història. Els qui s'han esforçat tant a presentar Ada Colau com una enemiga del procés haurien de repensar-s'hi, haurien de valorar què han fet i de què ha servit. I els partits independentistes també haurien de fer un pensament. Junts. Perquè en el moment més delicat de tots, quan s'hauran de prendre mesures fortes des de les institucions del país, és possible que Barcelona, la capital, es despenge i no acompanye la Generalitat. I això seria un entrebanc greu tot i que encara cal veure quines seran les posicions que pren Barcelona en Comú, que en la qüestió nacional tampoc no és cap bloc monolític.

El 27 de setembre Barcelona serà la clau per a guanyar les eleccions que han d'obrir pas a la secessió. Però l'espectacular tomb provocat a Barcelona no hauria de fer perdre de vista que a la resta del país els resultats són, amb alguna excepció que caldrà comentar, bons, molt sòlids. Projectats al parlament donarien majoria absoluta a la suma dels tres partits independentistes, que en conjunt guanyen 300.000 vots respecte als de fa quatre anys. Del 33 per cent de vot al conjunt del Principat a CiU-ERC-CUP s'ha passat ara al 44, que no és poc. Que Barcelona en Comú haja guanyat les eleccions a la capital no vol dir res més que això, que la ciutat té ganes de canviar de debò i que ICV, Podem i Procés Constituent han sabut oferir una alternativa sòlida als barcelonins, més sòlida que no la que hem proposat els independentistes. No cal, doncs, dramatitzar res però sí pensar a fons si estem fent el que cal o no.

Un detall rellevant i molt important és el gir a l'esquerra que es produeix dins el camp independentista i que pot tenir conseqüències importants al setembre. Esquerra i la CUP han aconseguit bons resultats. Convergència i Unió torna a ser el primer partit, després de les europees que va guanyar Esquerra, però l'impuls cap a l'esquerra del país és ben visible i podria configurar majories noves i inesperades d'ací a quatre mesos.

2) Un nou País Valencià, amb Compromís

Una de les notícies més grandioses, i emocionants, de la nit és l'emergència de Compromís com a força clau del canvi al País Valencià. Els resultats de la formació valencianista són certament històrics. Ho són al conjunt del país i molt especialment a la ciutat de València, on Joan Ribó ha esdevingut clarament l'alternativa a Rita Barberà. 

Amb aquest resultat s'obre una nova època al País Valencià, que supera definitivament l'anomalia històrica que ha estat durant dècades la infrarepresentació política del nacionalisme. Perquè el nacionalisme ja feia anys que era la principal alternativa social, però no sabia transformar-ho en resultats a les urnes. Compromís ha treballat molt bé. El Bloc Nacionalista ha estat molt generós cedint la candidatura a presidenta a Mònica Oltra, una política singularment brillant que ha sabut connectar amb la societat valenciana com poca gent ho ha fet mai. I ara l'esquerra valencianista podrà marcar de prop el Partit Socialista i dignificar la política valenciana en la major part de les institucions, fent ús d'una oportunitat que serà única. 

No els serà pas senzill. El PP s'ha enfonsat i ara n'hem d'esperar una reacció rabiosa. Fins i tot en podem veure reaccions molt violentes, especialment a València contra el nou batlle, Joan Ribó. Caldrà, doncs, defensar les institucions democràtiques i netejar-les per dins de dues dècades llarguíssimes de balafiament, corrupció i desvergonyiment polític. Insistisc: no serà una tasca senzilla. Però des d'anit tot és possible, gràcies als magnífics resultats aconseguits. L'única nota trista de la nit és que Esquerra Unida haja quedat fora de les Corts, quan tant i tant havia treballat contra la corrupció. 

A les Illes també el terrible govern de Bauzá és ja un malson remot. L'esquerra i el nacionalisme podran governar també la majoria de les institucions amb una participació brillant de Més, que ha fet un gran resultat i amb una sorprenent i prometedora irrupció d'El Pi. 

El canvi al País Valencià i les Illes era absolutament necessari i ha estat durament treballat. Caldria que des del Principat s'entengués també el valor que té i les oportunitats que obre, precisament en un moment tan especial de la nostra història.

3) La nova política és un factor determinant

Barcelona en Comú ha fet història. Però també la CUP ha aconseguit uns resultats extraordinaris. Allà on s'ha presentat, ha tingut un creixement molt més que notable. Podem preveure, doncs, un gran creixement dels anticapitalistes en les eleccions del setembre i amb això una reordenació també de l'esquerra catalana i de l'independentisme en general. Cosa que podem interpretar com que en aquestes eleccions als dos eixos tradicionals (dreta-esquerra i catalanisme-espanyolisme) s'ha afegit de forma definitiva i amb una força enorme l'eix nou-vell. Nova política contra vella política. 

Aquest és l'eix sobre el qual ha pivotat Barcelona en Comú, és l'eix sobre el qual ha pivotat també amb èxit Compromís al País Valencià i és l'eix sobre el qual pivota la CUP. Atenció, doncs, al setembre, a la importància que tindran els nous partits i la nova forma de fer política. Que és molt possible que allà hi haja també una de les claus, per a aconseguir la independència.

1 comentari:

 1. Ens han volgut vendre des de Madrid que havia baixat el sobiranisme a Catalunya. No és cert. Ada Colau ha declarat que està a favor de la consulta, del dret a decidit, etc. O siga, que no. Qui ha quedat "residual" és el PP , no "català" sinó "a" Catalunya. Un 8 % està molt per baix de la mitja estatal; la qual cosa demostra que Catalunya no és Espanya encara que hi sumes els vots del PSC i de C's. Els mapes electorals són ben diferents.

  Jo, com a valencià estoc més content que unes castanyoles. El" meus" per fi han deixat les catacumbes del sostre del 5% i del "vot útil" que tan inútil ha estat. Compromís ha estat un terratrèmol que ha arribat fins a Finisterre passant per Madrid. Una pena que EUPV s'haja quedat fora amb un 4,7 % perquè la casta va posar aquest mur per impedir que els nacionalistes pogueren entrar a les Corts. Mònica Oltra volia fer una coalició gran amb ells, però no s'hi volgueren sumar. Curiosament, tant Joan Ribó com Mònica Oltra provenen d'EUPV, dels sector més nacionalista, i se n'hagueren d'anar .

  Ja podem saber la que ens espera. En la "jornada de reflexió" el PP va dedicar-se a dir, a mode d'amenaça i fer por, que si guanyava l'esquerra vindrien els catalans. De moment, la catalanofòbia no els ha aprofitat per a res ni cap partit blaver ha arribat a l'1 %, però saben que se la juguen - que se'n van a casa - i faran tot el possible per conservar els seus privilegis. Rita ha demanar "un pacto de estado con el PSOE contra los radicaels antisistema". Que es prenga una altra copeta de whiskey i a dormir.

  Ací he escrit més coses.

  Salut //*//

  El més bonic de tot és que el PP català - millor dit, a Catalunya - és un residu, i tots sabem què és un residu. El sobiranisme ha augmentat a Catalunya malgrat que a Madrid juren que ha baixat. Ada Colau em cau molt bé i està a favor de l'autodeterminació. Queda el partit de futbol que en el repugnant col·loque de "Burroaga" o com es diga de TVE ja han avisat que espai amb això de xiular l'himne d'Espanya, la bandera i el rei que tot això és molt democràtic - encara que és un "residu" que ens va deixar Franco. Que si se posen aixi que jugue el Barça contra el Badalona i no els ofenguen en les seues essències pàtries. Vomitiu és una de les paraules que els mercenaris de les "tertúlies" ha fet servir. Jo ja estic escridassant-los en el meu interior. En fi, el de sempre tant per banda del PP com del PSOE.

  Pel que toca al País Valencià, estic molt content. No m'esperava el que ha passat. Rita i Camps se'n van no sé si a prendre un whiskey o a fer la mà. El cas és que se'n van, i la pujada de Compromís -nacionalista d'esquerres - ha estat una passada. Per fi, l'alcalde de València i el president de la Generalitat no faran el ridícul quan parlen en valencià, o siga, el nostre català.

  Esperem que en les generals seguisca la cosa aixògí, ciutadà valencià de nació catalana. o millor.

  Salut i ací us deixe el meu enllaç per si voleu veure una foto de Rita amb una - o dos - copes de més.

  PD. Hauríem de fer una federació de PPCC i anar-nos-en a prendre pa amb tomàquet, botifarra, paella, taronges i orxata.

  Regí, ciutadà valencià de nació catalana.


  https://rexvalrexblog.wordpress.com/2015/05/25/el-pais-valencia-ha-dit-que-prou-adeu-al-pp-pujada-historica-de-compromis/

  ResponElimina