diumenge, 31 de maig del 2015

COSÌ FAN TUTTE



COSÌ FAN TUTTE
Música: Wolfgang Amadeus Mozart
Llibret: Lorenzo da Ponte

Repartiment:

Fiordeligi        Juliane  Banse
Dorabella       Maite Beaumont
Ferrando        Joel Prieto
Guglielmo       Joan Martín-Royo
Despina          Sabina Puértolas
Don Alfonso   Pietro Spagnoli

Director d’escena Damiano Michieletto

Cor del Gran Teatre del Liceu – Direcció Contxita Garcia

Orquestra del Gran Teatre del Liceu – Director:  Josep Pons
 



Veuran he encetat aquesta entrada diverses vegades per tal de dir allò que vull però sense que es noti que ho vull dir, fer-ho com ho fan tots els que tenen alguna incidència mediàtica però no me’n surto.

Desconnec si vostès han observat, o potser solament m’ho sembla a mi, que hi ha una mena d’acord (no sé si tàcit) de valorar a l’alça la programació pròpia del Liceu. Servidora no és que en sàpiga més que aquestes il·lustríssimes que tenen alguna repercució, no-no, però sí porta molt anys veient i escoltant òpera i de vegades segons què llegeix o sent, no pot fer altre cosa que aixecar la cella. Aquest bloc imagina que aquest consens pretén ajudar el Liceu, ja que la seva situació econòmica actual és força delicada.

I és en aquest context de dificultats que està passant el Teatre del Liceu on hem d’ubicar aquesta producció i si ens oblidem sense enyorança dels temps pretèrits d’aquest teatre la podrem valorar i situar-la en un lloc que sense ser preferent tampoc l’hem de menystenir.

El més positiu, per aquest bloc, és que finalment el teatre ha optat per cantants de proximitat (a que ha quedat bé, això!!) i ens n’alegrem molt, doncs havien vingut cantants de nom impronunciable en papers de comprimari que millor s’haguessin quedat cantant a casa, ara només falta que el públic també s’adoni  que la proximitat també dóna cantants vocalment molt eficients.

No voldria destacar cap cantant per damunt dels altres, doncs en aquest cas millor fer una valoració de conjunt que ha estat força acceptable, però dir que els/les cantants de nom pronunciable han estat millor que els altres dos. Julianne Banse mostrava una veu cansada i Pietro Spagnoli ha posat més professionalitat que veu i tot i així no ha estat un bon Don Alfonso.

Del cor no es pot dir gaire cosa, ja que la seva intervenció en aquesta òpera no és de gaire lluïment, no obstant la seva part la defensada bé. I des d’aquest bloc (què també és el de vostès) desitgem els millors auguris a la nova directora del cor, Contxita Garcia, professional de llarga experiència.

Quins no han estat gens encertats han estat l’orquestra i el director, a qui caldria preguntar, per exemple, que entén per recitatius, on ha deixat la subtilesa musical del compositor i...... millor ho deixem aquí. Aquest bloc encara prova de trobar Mozart en el algun moment de l’execució.

Quan la producció, a part d’un parell de resolucions escèniques millorables, la resta força bé amb una dosi proporcionada de eficàcia i imaginació.

El llibret de Così fan Tutte aquí.

Fotos promocionals d’aquesta producció:





 

Video promocional, on Pietro Spagnoli explica força bé aquesta òpera:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada