LA FAMILIA WITTGENSTEIN Alexander Waugh Traducció: Gerardo Páez Irrací Lumen castellà 483 pág. |
Aquest llibre fa una mirada a la família Wittgenstein. Família vienesa immensament rica amb els danys i beneficis que cal assumir per aquesta condició, amb especial atenció els vuit fills de descendència directa, dels qual els més notoris socialment, que no vol dir de pes dins la família, van ser Paul Wittgenstein (pianista que va perdre el braç dret a la guerra del ’14) i Ludwig Wittgenstein (filòsof i lingüista molt apreciat de qui encara s’edita i se’n parla del seu Tractatus logico-philosophicus).
Aquesta biografia familiar hagués pogut quedar en un recull d’anècdotes més o menys curioses, o més o menys excèntriques i hagués pogut ser una radiografia familiar salpebrada de tafaneries, però esdevé un passeig per la vida d’aquesta nissaga i és també un passeig per una manera de viure i alhora la historia d’Àustria fins arribar el punt culminant de la segona guerra, amb l’annexió d’Àustria a Alemanya. En el moment d’aquest conflicte eren vius cinc germans (3 dones i dos homes) i cadascun viu aquesta contesa de manera diferent i en posicions diverses i el lector assisteix a la dissolució de la família i també al darrer bri del que havia estat l’estil de vida de l’imperi austrohongarès.
Hem d’agrair a l’autor que ens porti sempre de la mà, que la seva escriptura no jutgi i tingui un tarannà imparcial, que no vol dir asèptic, és com si ens digués: “les coses van anar d’aquesta manera i no podem afegir gaire cosa més”. Ens mostra allò que és important per entendre aquesta família i cadascun dels seus membres, sense entrar en fets innecessaris, però sobretot a través d’aquest vehicle que són els Wittgenstein ens trobem, repeteixo, davant la història d’Àustria en el tombant del s. IX – XX fins l’any 1945.
Honestament, l’he llegit amb molt de gust.
Sobre la familia Witgenstein, Paul Wittgenstein i Ludwig Wittgentein trobaran informació a la xarxa.
Aquest llibre el podran trobar:
Biblioteques de la Diputació de Barcelona
Biblioteca Nacional de Catalunya (2 exemplars: un en préstec i l’altre, no)
Ateneu Barcelonès
Centre de Lectura de Reus
Universitat Ramón Llull
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada