dimecres, 20 de maig del 2015

JAN LISIECKI


JAN LISIECKI piano

Programa:

I
·         J. S. Bach / Busoni: Chorale Prelude, "Wachet Auf, Ruft Uns Die Stimme", BWV 645
·         J. S. Bach / Busoni: Chorale Prelude, "Ich Ruf Zu Dir, Herr Jesu Christ", BWV 639
·         J. S. Bach: Partita núm. 2, en Do menor, BWV 826
·         I. J. Paderewski: Tres Humoresques de concert, op. 14
·         I. J. Paderewski: Nocturne, en Si b major, op. 16 núm. 4
·         F. Mendelssohn: Rondo Capriccioso, op. 14

II
F. Chopin: 12 Estudis, op. 10 (integral)

Palau de la Música Catalana
19 de maig de 2015




En aquest bloc no trobaran mai allò de “jove promesa”, frase força schifosa on hi planeja la pedanteria de qui la pronuncia, revestida d’una autoritat que ningú li ha atorgat, embolcallada de condescendència i en alguns casos de displicència cap a la “jove promesa” i menysté la jove promesa no tractant-la com un adult. He dit.

Bé, no és aquest el cas, Jan Lisiecki és jove, sí 20 anys, però aquest bloc creu que no és cap promesa, sinó un valor en ferm. Amb honestedat haig de dir que no havia visionat cap video d’aquest pianista i com vivim uns temps que tot són joves promeses enaltides, promocionades, engolides i liquidades amb un amén, vaig fer unes errònies i precipitades conjectures que vist el resultat, m’han ensenyat que no les haig de fer mai més.

De la primera part cal assenyalar les tres peces de Bach que tot i ser en piano (ara que ja ens hem habituat als instruments de caire original) no ens va fer enyorar el clavecí, assenyalem Bach però no vol dir pas que Paderewski i Mendelssohn no estiguessin ben interpretats.

La festa va ser amb els Estudis de Chopin, vigorosos, prou nets per fer-nos adonar de la quantitat de matisos que tenen cadascun dels 12 Estudis, els quals tenen la durada d’entre un  i  tres minuts però plens de música i que Jan Lisiecki els va oferir amb tot detall.
 
I ara ve una d’aquelles reflexions que servidora es fa sense que ningú li ho demani, sense resposta i que al capdavall, la resposta tampoc és de la incumbència d’una servidora, però que no pot evitar de preguntar-s’ho. Jan Lisiecki té 20 anys, i servidora es demana: es passarà la resta del 50 anys que li resten de vida laboral tocant el piano? Quin horror, em contesto. Perquè nosaltres anem a un concert a passar-nos-ho bé, però els intèrprets estan treballant, potser sí que en una feina que els agrada, però cinquanta anys així....... àngelamaria!!!  I aquest bloc no pot evitar de pensar que de vegades els èxits, si arriben molt aviat, poden tenir conseqüències poc amables, però bé...... tot això no està de la mà d’aquest bloc.

Els videos:

Bach
Mendelssohn
Etude núm. 4 - Chopin
Etude núm. 11 - Chopin



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada