dilluns, 20 de novembre de 2017

FIDELIO


ópera de Ludwig van Beethoven.


Avui fa 212 anys de l'estrena de l'única òpera que Beethoven va compondre: FIDELIO, al Theater an der Wien, òpera que Beethoven va revisar fins a tres vegades fins l'any 1814 que en va fer la versió definitiva. Sí, ja sé que que 212 anys no és rodó, però aquí homenatgem quan ens ve de gust, sino recordin que aquest bloc es diu: elsgustosreunits.com.

Fruit d'aquestes successives revisions, també ens han quedat les obertures descartades que solen estar incloses com a peces de concert com a: Obertura Leonore núm. 1 op. 138, Obertura Leonore núm. 2 op. 72 i Oberture Leonore núm. 3 op 72a.

FIDELIO o l'amor conjugal, com se la coneix, no és solament un cant a la fidelitat i a la lliberta sinó també contra la represió.

L'acció passa a Sevilla. El marit de Leonora, Florestán, està empresonat per ordre del Governador Pizarro, sense causa aparent. Leonora per poder salvar el seu home es disfresa d'home i adopta el nom de FIDELIO per tal de poder accedir a la presó, alliberar, si és possible Florestán. 

El llibret sencer el trobaran aquí.

Un estudi de l'òpera aquí.
Jonas Kaufmann cantant l'aria de Florestán a la
producció de Salzburg 2015
L'òpera sencera de la producció de Salzburg
2015. Aquesta producció admeto que m'agrada
molt
Salzburg 2015
Obertura Leonore núm. 1 op. 138
Director: Claudio Abbado
Obertura Leonore núm. 2 op. 72
Director: Bernard Haitink
Obertura Leonore núm. 3 op. 72a
Director: Leonard Bernstein

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada