dimecres, 23 de desembre de 2015

VICTOR BORGECopenhaghen (Dinamarca) 03 de gener de 1909 - Greenwich (Connecticut) 23 de desembre de 2000

Avui fa quinze anys va morir aquest pianista, comediant, però per damunt de tot, music tot i que la seva carrera no ajuda gaire a considerar-lo així.

Si treu el cap en aquest bloc és per constatar com les circumstàncies poden canviar el rumb de tota una vida.

Víctor Borge (nat: Børge Rosenbaum). El seu pare era violinista i la seva mare tocava el piano, de ben petit ja va destacar com a pianista i ben aviat va començar a fer recitals. Quan Alemanya envaeix Dinamarca, Borge es trobava a Suècia. A causa dels seus orígens jueus no pot tornar a Dinamarca. Fuig via Finlàndia i arriba els Estats Units on roman fincat fins la seva mort. Vestit de mariner tornà puntualment a Dinamarca per veure la seva mare.

Però tot això ho poden trobar molt fàcilment a internet, el que poder no és tant conegut és l'ajuda i suport que va donar a tots els jueus que van sortir de l'Alemanya nazi i fins una servidora coneix, tot i l'agraïment que sentia per haver pogut treballar amb èxit al seu país d'acollida mai es va naturalitzar i sempre va ser danès.

Ara, potser, l'humor de Borge no és prou actual; potser les seves interrupcions, tant si està ell sol a l'escenari com si està acompanyat, resulten un pèl abusives, però va tenir el mèrit d'estar més de 40 anys en primera fila de l'espectacle. Però tan  protagonista com ell era el piano, pensem que ell sense el piano era orfe. Podríem especular molt sobre Víctor Borge, aquí pensem que tot i els seus shows estimava profundament la música i per aquest bloc n'hi ha prou per fer-li un petit record.

Els deixo, com sempre, alguns videos, però nosaltres ens quedem amb l'últim.

Passin un bon dia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada