dimecres, 4 de febrer de 2015

ROSA PARKS


El dia 04 de febrer de l’any 1913 va néixer a l’estat d’Alabama Rosa Parks, és a dir que avui faria 101 anys, però va morir l’any 2005 amb noranta 92 anys. 92 anys que va dedicar a la lluita per a la igualtat dels afroamericans els Estats Units.

I vostès és demanaran que va fer de memorable, doncs bé….

Aleshores, l'any 1955, la part del darrera dels autobusos estaven reservats per els negres, mentre que els seients del davant eren d’ús exclusiu per els blancs, i la Rosa Parks va seure en un seient dels blancs, quan el conductor la va voler enviar a la part darrera, recordant-li la prohibició ella s’hi va negar. La van detenir, jutjar, condemnar i empresonar. Un fet tant silenciós va acabant esdevenint tota una lluita força sorollosa: els negres (o afroamericans que diuen és més correcte), van iniciar un boicot al transport durant 381 dies on van aconseguir que fos derogada aquesta llei de separació de seients entre blancs i negres i ja no cal dir tota la lluita posterior.

Però de tot això en trobaran força informació a internet, avui aquí només hem volgut recordar-la.

I de pas recomanar-los la pel.lícula de Milos Forman, Ragtime (1981) de la qual els en deixo el trailer i que pot anar associada a l’homenatge a Rosa Parks.


PS -  I si això els sembla injust, han de saber que a l'Iran i a d'altres països, les DONES van segregades a la part del darrera dels autobusosCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada