diumenge, 30 de setembre de 2012

INVASIÓ SÚBTIL i altres contes


INVASIÓ SUBTIL i altres contes

Autor Pere Calders

Direcció i dramatúrgia Victor Alvaro

Repartiment
Oriol Casals
Gemma Deusedas
Bealia Guerra
Tono Saló

Escenografia, vestuari i il·luminació
Victor AlGo
Músiques Guiu Cortés_El Niño de la Hipoteca
Tècnic funcions David Esteban
Promocions Guida Uyà
Producció executiva Savina Figueras
Una producció de Gataro

ALMERIA TEATRE
c/Sant Lluís, 64 - Barcelona
Les persones que tenen la paciència i la amabilitat d’anar llegint aquest bloc ja saben de la alta consideració que em mereix Pere Calders, autor encara no prou ponderat.

Pere Calders és un autor de contes que enganxa per molts motius, però dos principals és la seva capacitat de fer quotidià i versemblant les situacions més, diguem-ne, peculiars, i  l’altra les seves grans dots d’escriptor, elaborant amb poques i senzilles paraules unes frases i uns diàlegs extraordinàris. A partir d’aquí tenim que Pere Calders esdevé un autor molt atractiu pel món de la faràndula.

Aquesta aparent senzillesa és enganyosa i les dificultats suren en el moment de voler convertir l’imaginari Caldersià en dramatúrgia.

En el cas que ens ocupa la posada en escena d’alguns contes de Pere Calders, és una mica irregular, destacant com a més brillant el de les amigues i el mausoleu amb trucada del més enllà inclosa. Quan l’escenificació de la resta de contes n’hi ha d’aconseguits i d’altres que el to no s’ha assolit prou. Evidentment sempre a criteri d’aquest bloc. També s’insereixen, entre conte i conte, contes breus de l’autor amb música, i honestament haig de dir que no sembla una bona fórmula, ja que els contes breus de P. C. són tant directes i rotunds que no els cal cap additiu ni que sigui musical.

El repartiment. Ja saben la reca d’aquest bloc en destacar actors (i actrius) per damunt d’altres, ja que en una obra tothom s’hi esforça molt i darrera sempre hi ha un intens treball; mentre escrivia aquest comentari decidia que feia en el cas que ens ocupa i em penso que continuaré amb la mateixa actitud, però hi ha dos/dues membres de la companyia Gotaro que fan una feina remarcable.

Pel que fa la direcció correcte i millorable, però molt respectuosa amb l’univers de Pere Calders.


Uns contes breus de Pere Calders:

El mirall de l’ànima

No ens havíem vist mai, enlloc, en cap ocasió, però s’assemblava tant a un veí meu que em va saludar cordialment: ell també s’havia confós.

Història castrense

Si els hagués manat de saltar per la finestra, ho haurien fet gairebé amb alegria, perquè hi confiaven cegament.

Fins que un dia els ordenà que saltessin per la finestra, i aleshores desertaren tots, perquè un home que disposa coses així no és de fiar.

Discreció

Van convidar-lo a pensar i digué que no volia donar molèsties, que ja pensaria a casa.

Qüestions de tràmit

Van dir al reu que tenia el dret d’una última voluntat, però ell respongué que passava, perquè no s’entendrien pas.


Nota biogràfica

Em dic Pere i dos cognoms més. Vaig néixer abans d’ahir i ja som demà passat. Ara només penso com passaré el cap de setmana.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada